Mayıs Ayı Zeytin Bakımı

1: Mayıs Ayı Zeytin Bakımı Kültürel İşlemler
Damlama sulama ile gübreleme ve su kurak gittiyse su verilmelidir.
Yabancı ot mücadelesi
Hafif toprak işleme
Havaya bağlı olarak aşılama (göz)
Zeytin çiçeğinde güve tahribatı takip edilerek ilaçlama yapılabilir.
Zeytin bahçelerinde yabancı ot mücadelesi yapılabilir.
Hafif sürümle yabancı otların gelişmesi önlenebilir.
Zeytin bahçelerinde çapa işlemi yapılabilir.
2: Zirai Mücadele gözlemler yapılarak Uygulanmalıdır
Zeytin güvesi ve pamuklumücadelebit ile
3: Çiçeklenme başladı ise bu dönemde Zeytin tomurcukların çiçeğe dönüşmesi, rakımlara göre değişkenlik gösterse de, genellikle Mayıs ayı içinde olur. Bu dönem içinde her ağaç üzerinde görülen binlerce çiçekten sadece % 2 kadarının döllenerek meyve bağlaması, yeterli bir meyve hasadı için ölçü olur. Bu ay içinde çekirdek bağlayan meyveciklerin etrafında et dokularının oluşması ve gelişmesi zamana bağlı olarak seyreder. Ancak bu seyir boyunca fizyolojik meyve dökümleri de söz konusudur.
Karadeniz Bölgesi dışında kalan zeytin bahçelerinin su isteklerinin karşılanmasına bu aydan itibaren başlanabilir. Özellikle kış şartlarının kurak seyrettiği bölgelerde, toprak nemi kontrol edilmek kaydıyla ilk su uygulanmalıdır. Geçmiş aylarda yapılan gübreleme işlemlerine rağmen, özellikle yeni sürgünlerde bu ay içinde ortaya çıkması olası gıda noksanlıkları belirtileri dikkatle gözlemlenmelidir. Bu ayın başından itibaren yapılması tavsiye edilen diğer gözlemler; özellikle Kabuklu bitler (Koşniller), Zeytin güvesi, Çiçek sap sokanı, gibi zararlıların çıkışları üzerine olmalı ve gerekli durumlarda ilaçlı mücadele uygulanmalıdır.
2: Mayıs
Hafif sürüm yapılması
3: Mayıs
Çiçek Fırtınası
6: Mayıs
Hıdrellez Zeytin dalları kabuk verdiğinde aşı başlanır
7: Mayıs
Zeytin yara koşnili ve kabuklu bit kontrolü
8: Mayıs
Damlamadan gübrenin 2. yarısı verilebilir.
14: Mayıs
Dünya Çiftçi günü
15: Mayıs
Filizkıran fırtınası
18: Mayıs
Güllerin açması
20: Mayıs
Engir Kıran fırtınası (kar yağabilir)
21: Mayıs
Kokulya fırtınası
25: Mayıs
Ülker Fırtınası
29: Mayıs
Yağışlar azaldı ise gövdeye kireç sürülmeye başlanabilinir
30: Mayıs
Kabak meltemi

Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Zeytinliklerde toprak tavına gore kültivator, diskaro ve sürgü çekebilirsiniz.
Zeytinliklerde hafif sürüm ile toprak üzerindeki kaymak kırılarak, yabani otların gelişmesi önlenir.
Zeytin ağaçlarında dipten çıkan sürgünler temizlenir.
Gençleştirilen zeytinlere ve 3 - 4 yaşlarındaki fidanlara şekil budaması uygulanır.
Bağlarda kuru topraklar için fazla derin olmayan ilkbahar çapası yapılabilir.
Nisan ayında yapılan aşıların bağları çözülür. Kabuk kalkıyorsa aşı işlemlerine devam edilebilir.
Zeytin fidanlıklarında fidan başına 50’şer gram olacak şekilde amonyum sülfat, süper fosfat ve potasyum sülfat fidan izdüşümüne gelecek şekilde uygulanabilir.
Zeytin güvesi mücadelesine devam edilir ve zeytin sineği takibine başlanır.
İncirde kök uyuzuna yakalanmış ağaçların kök boğazı etrafını çapalayarak havalandırınınız.
İncirde yeşil çekirge varsa mücadelesini yapınız.
Zeytin ağaçlarında güneş yanmaları varsa gövdelere badana yapılmaya başlanabilir.
Bu ayın sonlarında sulama işlemlerine başlanır.

Mayıs Ayı Zeytin Bakımı Pamuklu Bit
Zeytinde Pamuklu Bit Nedir Nasıl Oluşur
Pamuklu bitler, kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında
ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Erginler şubat ayı ortalarından itibaren
faal duruma geçmeye başlarlar.
Erginler, şubat ayı ortasından itibaren faal du-ruma geçerek zeytine göre erken fenolojik gelişme gösteren akçakesme çiçek tomurcuklarının alt yaprakları içine 5-10’lu kümeler halinde yumurtalarını bırakmaktadır. Erginlerin yumurtlaması tamamen bitki fenolojisine (çiçektomurcuğunun oluşması) bağlı olduğundan, zeytinde ilk yumurtalar nisan ayı başında görülmeye başlamaktadır. Ancak, erginlerin akçekesmeden zeytine göç edip tekrar yumurtlaması veya döl vermesi söz konusu değildir. Sıcaklıklara bağlı olarak yumurtalar 7–15 günde açılır. Zeytinde ilk yumurtaların bırakılmasına takiben 4.6°C gelişme eşiğine göre 162 gün -derece sonra larva çıkışların başlamaktadır. Çıkan larvalar 3-5’li kümeler halinde tomurcuklarla beslenmekte ve vücutlarının arkasından çıkardıkları tatlımsı mumlu bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Beş larva dönemi geçiren zararlı gelişmesini haziran ayı sonuna kadar tamamlayarak ergin olur. Bu erginler gelecek yılın nisan ayına kadar yumurtla bırakmadan zeytin dalları arasında görülür. Zararlı yılda 1 döl verir. Erginler, mart ayı başlarından itibaren faal duruma geçerek önceleri sür- gün uçlarına ve uç yapraklarına yumurta bırakırlar. Daha sonra çiçek tomurcuklarının oluşması ile yumurtalarını tomurcuk saplarına bırakırlar. Yumurtalar 4–6 günde  açılır. Çıkan larvalar yassı bir görünümde olup çıkardıkları tatlımsı bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Tomurcuklarla beslenirler yılda 3–4 döl veririler.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Zeytinde pamuklu bitlerin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sür-gün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar. Ayrıca ergin öncesi dönemlerinde balımsı madde üreterek çiçek tomurcukları ve çiçek - lerde zararlı olurlar. Böylece zeytin ağaçlarının çiçeklenmesi ve dolayısıyla meyve bağlamasını oldukça düşürür. Zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı yükselir. Ancak düşük yoğunluklarda pek zarar hissedilmez. Ülkemizde zeytin yetiştirilen bütün bölgelerde yaygındır.
3. İLAÇLAMA ZAMANI TESPİTİ
Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış­sa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır.
Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdi
4. KÜLTÜREL ÖNLEMLER
Bütün koşnillerde olduğu gibi bununda zararını, önlemek amacıyla ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir

4. ZİRAİ MÜCADELE
 

Mayıs Ayı Zeytin Bakımı

PARTNERLERİMİZ

Adak ve Kurban Sitesi
Uydu - Bilgisayar - Tv - İnternet Teknik Servis
Zeytin ve Zeytinyağı

 

Mayıs Ayı Zeytin Bakımı Hakkında

Mayıs Ayı Zeytin Bakımı Takvimi