Zeytinde Pamuklu Bit Mücadele

Zeytinde Pamuklu Bit Mücadele

Zeytinde Pamuklu Bit
Zeytinde Pamuklu Bit Nedir Nasıl Oluşur
Pamuklu bitler, kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında
ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Erginler şubat ayı ortalarından itibaren
faal duruma geçmeye başlarlar.
Erginler, şubat ayı ortasından itibaren faal du-ruma geçerek zeytine göre erken fenolojik gelişme gösteren akçakesme çiçek tomurcuklarının alt yaprakları içine 5-10’lu kümeler halinde yumurtalarını bırakmaktadır. Erginlerin yumurtlaması tamamen bitki fenolojisine (çiçektomurcuğunun oluşması) bağlı olduğundan, zeytinde ilk yumurtalar nisan ayı başında görülmeye başlamaktadır. Ancak, erginlerin akçekesmeden zeytine göç edip tekrar yumurtlaması veya döl vermesi söz konusu değildir. Sıcaklıklara bağlı olarak yumurtalar 7–15 günde açılır. Zeytinde ilk yumurtaların bırakılmasına takiben 4.6°C gelişme eşiğine göre 162 gün -derece sonra larva çıkışların başlamaktadır. Çıkan larvalar 3-5’li kümeler halinde tomurcuklarla beslenmekte ve vücutlarının arkasından çıkardıkları tatlımsı mumlu bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Beş larva dönemi geçiren zararlı gelişmesini haziran ayı sonuna kadar tamamlayarak ergin olur. Bu erginler gelecek yılın nisan ayına kadar yumurtla bırakmadan zeytin dalları arasında görülür. Zararlı yılda 1 döl verir. Erginler, mart ayı başlarından itibaren faal duruma geçerek önceleri sür- gün uçlarına ve uç yapraklarına yumurta bırakırlar. Daha sonra çiçek tomurcuklarının oluşması ile yumurtalarını tomurcuk saplarına bırakırlar. Yumurtalar 4–6 günde açılır. Çıkan larvalar yassı bir görünümde olup çıkardıkları tatlımsı bir madde ile (pamuk gibi) vücutlarını örterler. Tomurcuklarla beslenirler yılda 3–4 döl veririler.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Zeytinde pamuklu bitlerin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sür-gün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar. Ayrıca ergin öncesi dönemlerinde balımsı madde üreterek çiçek tomurcukları ve çiçek - lerde zararlı olurlar. Böylece zeytin ağaçlarının çiçeklenmesi ve dolayısıyla meyve bağlamasını oldukça düşürür. Zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı yükselir. Ancak düşük yoğunluklarda pek zarar hissedilmez. Ülkemizde zeytin yetiştirilen bütün bölgelerde yaygındır.
3. Zeytinde Pamuklu Bit İlaçlama Zamanı
Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış­sa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır.
Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdi
4. KÜLTÜREL ÖNLEMLER
Bütün koşnillerde olduğu gibi bununda zararını, önlemek amacıyla ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir

4. ZİRAİ MÜCADELE

Zeytinde Pamuklu Bit

PARTNERLERİMİZ

Adak ve Kurban Sitesi
Uydu - Bilgisayar - Tv - İnternet Teknik Servis
Zeytin ve Zeytinyağı

 

Zeytinde Pamuklu Bit Mücadele Hakkında

Zeytinde Pamuklu Bit Mücadele İlaçlama

 
5 1 Oy
Makale Değerlendirmesi
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Bildirimler
Tüm Yorumları Görüntüler